Ben je na het lezen van artikel 1 eruit gekomen welk type jij bent en hoe jouw moestuin eruit gaat zien qua ontwerp? Nu is het tijd voor grond en waterhuishouding!
Waterhuishouding
Bij regen niet de moestuin in? Onzin als je het mij vraagt. Het is juist het beste weer om, met regenjas aan, buiten te observeren.
Ik sta dikwijls half verzopen in mijn land om mij heen te kijken. Mijn vriend schudt achter het keukenraam zijn hoofd. Maar weet je? Een natte periode geeft je zoveel kennis over je stuk grond. Houdt de bodem het water goed vast of juist niet? Waar loopt het water naar toe? Blijft er ergens water staan?
De waterhuishouding van je grond vertelt je precies of het handig is om met verhoogde of verlaagde bedden te werken. Waar je goed een regenton kan plaatsen of een vijvertje kan maken. Ik maakte, door ongeduld, ooit de beginnersfout om verhoogde bedden te maken op een droge zandgrond. In de zomer waaide mijn zaadjes in de toplaag weg en ik liep uren met gieters te zeulen. Tijdens het bewateren in de zomer, evenals op natte dagen liep alles van mijn bedden af op de paden. En dan lekker soppen met je laarzen! Top!
Pas na het verlagen van de bedden, bergen compost en heel veel mulchen, ging het beter.
Grondsoorten
Als je niet met bestaande moestuingrond werkt, is het belangrijk te weten wat je grondsoort is. Elke soort vraagt om een andere bewerking en bewatering.
Je kunt de grondsoort simpel testen. Vul een glazen pot (1 liter) voor de helft met jouw aarde en de helft met water. Haal die aarde minimaal 15 cm diep uit je bodem. Doe er een eetlepel afwasmiddel bij zodat de bodemdeeltjes goed los komen. Schudt de pot een paar minuten flink en laat het 24 tot 48 uur rusten.
Zandkorrels zijn het zwaarst en zakken als eerste naar de bodem. Dan de leem-deeltjes en als laatste de klei-deeltjes. Je komt er zo, na 48 uur, precies achter waaruit jouw grond voornamelijk bestaat.
De meest voorkomende grondsoorten:
Zand is voedselarm en wordt snel warm. Je kunt vroeg beginnen met zaaien. Het laat (te) goed water door, voedingsstoffen spoelen gemakkelijk weg en het kan in warme zomers droog worden. Flinke hoeveelheden organisch materiaal, zoals compost en mulch, en kleikorrels helpen vocht vast te houden.
Leem is rijker dan zand en houdt beter vocht vast. Het is minder zwaar dan klei en plakt een beetje. Je bent een geluksvogel met leem. Compost is altijd goed om de bodem van structuur te blijven voorzien.
Klei is voedselrijk. Het houdt water goed vast, maar teveel zorgt voor glijbanen. Kou zorgt voor een blok beton. In klei kun je later starten met zaaien. Het is ploeteren en de kunst is de grond luchtig te krijgen. Veel organisch materiaal, compost, stro, mulch, is ook hier het toverwoord. Zand wil ook helpen.
Veen (sponzig) en Zwavel (voedselrijk) komen voor, maar heel sporadisch.
Vergelijk alsjeblieft resultaten tussen jou en anderen nooit met elkaar. Ik bel dikwijls met collega's door heel Nederland. Mijn vriend in Schoorl op de kleigrond had een drama zomer in 2021 terwijl ik juichte met mijn zandgrond. Verschillende grondsoorten kunnen een wereld van verschil maken voor hetzelfde boontje of zaadje. Vandaar dat ik eerder al aanraadde voor de beginnende tuinder om met bestaande moestuingrond te werken in artikel 1. Zo heb je direct alles wat je nodig hebt.
Succes met het bodemonderzoek. Tijd om daarna je bakken en bedden te maken. Hier schrijf ik een aparte artikel over. En daarna komt het allerleukste; jouw wensenlijstje. Kun je het niet laten? Ik zou lekker beginnen dromen over verse tomaten, worteltjes of muis-meloenen.
Comments