top of page
Zoeken

1. Een moestuin opstarten, hoe?

Bijgewerkt op: 16 feb. 2023

Je wilt een moestuin en nu? Heb je veel tijd en ruimte of juist helemaal niet? Elke moestuin en elk mens is uniek. Het succes zit in de juiste samenwerking. In dit artikel neem ik je mee in de eerste stappen naar jouw groene oase.

Mijn grootste advies? Ga naar buiten! Ga, in stilte, je plek observeren. Dan gaan je zintuigen aan. Wat zie, hoor, voel, ruik je? Goed observeren, luisteren naar jouw stuk grond, wordt vaak vergeten en is juist super belangrijk. Jouw plek is namelijk uniek. Goed observeren maakt je moestuinplan succesvol. De belangrijkste vraag die ik achteraf wil weten? Wat valt jou op in de tuin? Alles is goed, niks is fout.


Ga na de algemene observatie opnieuw praktisch observeren:

  • Waar is Noord, Oost, Zuid en West?

  • Hoe is het met de wind in de tuin? Vrij spel? Vanuit welke hoek?

  • Hoeveel zonuren telt de beoogde plek in de tuin (zomer en winter)?

  • Staan er obstakel objecten zoals een schuur of boom?

  • Hoe zit het met hoogte en dus natheid en droogte?

  • Waar loopt het water naar toe?

  • Waar kun je regenwater opvangen?

  • Waar kun je composteren?

En nu van de tuin naar jou. Wie ben jij? Wat is jouw groene wens en persoonlijke situatie? Misschien helpen onderstaande moestuintypes een richtlijn te geven. Ik ben ze allemaal geweest, geloof me!


DE REALIST: Je hebt weinig tijd en ervaring. Toch droom je van eigen groenten verbouwen. Ploeteren in de tuin is niks voor jou, met 5-10 minuten per dag wil jij dit klusje klaren. Simpel, makkelijk en overzichtelijk.


Mijn advies? Ga moestuinieren volgens de Square Foot Gardening methode. Je vult (zelfgemaakte) bakken of potten met bestaande moestuingrond. Het enige wat je toevoegt gedurende het jaar is compost. Alles wat een moestuin nodig heeft, is voor je uitgedacht. Je werkt in een vlakverdeling van 30x30 cm. Een bak van 1.20m x 1.20m heeft dus 16 vakken. Je doet direct aan wisselteelt en geschikte zaden zijn al uitgezocht. Een kind kan de was doen.

De Realist - De Square Foot Gardening methode, hier een bak van 120 cm x 120 cm met 16 vakken

DE LEFGOZER (OF - DAME) Je hebt zin, tijd en enige ervaring. Ook wil je, naast het groenten oogsten, meer leren over hoe de bodem werkt en hoe je deze kan verbeteren. Gaat er iets anders dan verwacht, dan ben je bereid je schouders eronder te zetten en gemiddeld 15-20 min per dag bezig te zijn. Waar nodig een uur flink aan de slag vind je geen probleem.


Mijn advies? Moestuinieren in bakken op de volle grond. Verhoogde randen schelen tijd in onkruid wieden. Het blijft overzichtelijk en je kunt werken met de Square Foot Gardening methode. Echter, werken met je eigen grond vraagt ook om onderzoek en kennis. Welke grond heb jij en wat heeft die grond (de komende jaren) nodig? Tevens kun je experimenteren met wisselteelt, polycultuur of rijenteelt. Jouw moestuin wordt jouw studieplek.


De lefgozer - Moestuinieren in bakken op de volle grond

DE IDEALIST; Jij hebt veel tijd en gaat voor de volle ervaring. Voor 2 dagen per week werken in de tuin draai jij je handen niet om. Letterlijk eigenhandig wil jij de aarde verbeteren. Waar de durfal begint met experimenten, ga jij nog een stap verder. Jij gaat één groot ecosysteem opzetten. Hoppa.

Mijn advies: You go girl of man. Moestuinieren in de volle grond in (verhoogde of verlaagde) bedden. Of misschien wel in een andere mooie zelfontworpen natuurlijke structuur. Allemaal afhankelijk van je wensen, grondsoort en waterhuishouding. Ga die volle relatie met je stuk grond aan. Ga experimenten, luisteren, aanpassen, meebewegen. Waarschijnlijk is Permacultuur wel iets voor jou?


De idealist - Moestuinieren in de volle grond

Ben je eruit?


De types helpen je misschien een goed beeld te krijgen van wat je wil en praktisch kan. Ik ben ooit, idealistisch (en onwetend) gestart in de volle grond. Weinig tijd, weinig kennis, weinig oogst, veel drama.


Gelukkig hield mijn moestuinbloed mij op de been, maar ik heb velen op de volkstuin na een jaar zien met hangende schouders vertrekken. Na mijn dramatische start, ben ik begonnen als realist. Langzaam ging ik freestylen als lefgozer. En toen ik de basis na een paar jaar onder de knie had, ging ik er vol voor als idealist. In mijn volkstuin werkte ik 2 tot 3 dagen per week en aten wij als gezin 5 maanden zelfvoorzienend uit de tuin. En nu? Na een recente verhuizing en dealen met Long Covid ben ik op onze nieuwe plek voor de durfal versie gegaan. Weer terug naar de bakken, maar wel in de volle grond. Alles is dus goed!


Dus wat doe jij? Ik ben heel benieuwd.


Hou in ieder geval nog rekening met het volgende:


Een moestuin, klein of groot, heeft minimaal 6 uur zonlicht nodig. Klimrekken? Plaats deze aan de noordkant in verband met schaduw. Veel wind? Kijk of je de wind kunt breken door vaste (fruit) struiken te plaatsen of door je aspergebedden daar te maken. Lage bedden werken goed voor droge grond en hoge bedden voor natte grond. Het scheelt je in beide gevallen werk in je waterhuishouding. Je wilt geen verlepte boontjes of rottende aardappelen.

De volgende stap is om uit te zoeken met welke grond of in welke grondsoort je gaat werken en hoe je een gezonde bodem krijgt. Dat lees je allemaal in een ander artikel. Nu eerst; in stilte observeren en beginnen met dromen. Have fun!


Samen observeren in de moestuin



Comments


bottom of page